Hur de träffades

På nyårsaftons kväll år 1998 träffades Lollo och Mårten varandra för första gången. Båda skulle till Skansen och de stod med sina kompisar bland många andra glada nyårsfirare på Spånga station och väntade på pendeltåget som skulle ta dem till stan. Mårten, som (o-)tursamt nog missat förra tåget stod där för andra gången den kvällen.

Vid Centralen vällde folket ut ur tåget åt alla håll. Lollo gick på en buss och lyckades få sittplats innan folket trycktes på i bussgången. Stående framför henne hamnade Mårten och hans kompis. De stod och skämtade om allt möjligt och gjorde sig till medan Lollo bara myste och log. Än hade de inte vågat säga ett ord till varandra, bara sökt varandras blickar.

Väl inne på Skansen stannade Mårten medsamma ovanför rulltrappan i väntan på Lollo, men gav upp efter en kvart – tjejerna tog säkert gångvägen upp. Lollo, som blivit sinkad av sina vänner utanför entrén kände besvikelsen där hon stod i rulltrappan – det var tjejernas fel att han hunnit försvinna. När de kom upp till publikhavet framför Sollidens scen fick de åter syn på grabbarna. Det blivande paret stod sedan och gav varandra uppskattande blickar medan det nya året välkomnades med fyrverkeri och sång.

När spektaklet sedan var över sökte Lollo Mårtens blick som för att säga ”hejdå” och ”tråkigt att inte få se dig mer”, och följde motvilligt sina vänner nedför backen som ledde till busshållplatsen. På vägen ner blev de snart passerade av Mårten och hans kompis. Blyga som de var såg de bara på varandra och log. Men Lollo,  som hade med sig en flaska vin - rådfrågade sina vänner om hon inte skulle be killen om hjälp med att öppna den - bestämde sig efter blandade råd att göra det.

Äntligen hade de hälsat på varandra och börjat prata. Mårten bjöd på godis ur tablettasken Zoo, och lånade gentlemannamässigt ut sina vantar till Lollo som börjat frysa i väntan på att få komma på en buss. Efter att många bussar fyllts och passerat kom en spårvagn som grabbarna klev in i, men när Lollo glatt skulle följa efter stängde chauffören dörrarna och åkte! Då utbrast en av väninnorna: ”Näääe, nu när man har stått och limmat hela kvällen..,” varpå resten av busskön började skratta.

Snart därefter fick tjejerna äntligen kliva på en buss, något uppgivna över att ofrivilligt ha skiljts från killarna igen. Men innan dörrarna slog igen bakom dem kom Mårten och hans kompis springande tillbaka och fick åka med. Nu hade de gott om tid att prata för när bussen stannade vid Centralen fick de vänta 45 minuter innan nattåget kom. På tåget fick Lollo Mårtens telefonnummer och passade på att bjuda in honom till väninnans fest två dagar senare. Och på den vägen är det…